Karkkipussin historia

Monilla on muistoja Karkkipussi-myymälöistä, joita 1980- ja 1990-luvuilla löytyi kaikista isoimmista kaupungeista. Jo astuminen sisään värikkääseen ja herkullisesti tuoksuvaan karkin ihmemaahan oli elämys, joka valitsemisen vaikeuden jälkeen huipentui oranssi-ruskearaitaisen, herkkuja täynnä olevan paperipussin rapinaan heti kadulla tai myöhemmin kotisohvalla. Karkkipussi-myymälöitä ei katukuvassa enää näy, mutta valikoituja, laadukkaita Karkkipussi-makeisia voi nauttia edelleen. Todellinen karkinystävä nauttii myös muutaman palan Karkkipussi-historiaa.

1977

Pääsiäisenä 1977 Helsingin katukuvaan saatiin lisäväriä, kun ensimmäinen Karkkipussi-myymälä avattiin Helsingin keskustaan, Ateneuminkujalle. Ajan henkeen sopiva, voimakkaasti erottuva oranssi-ruskearaitainen teippaus kehysti suuria ikkunoita, joista ainutlaatuisen runsas makeisvalikoima suorastaan vyöryi ohikulkijoiden tajuntaan. Ja aina ovea avatessa kadulle asti leijaili houkutteleva tuoksu…

1980

Karkkipussi-myymälät tulivat nopeasti tunnetuiksi laajoista ja runsaista makeisvalikoimistaan. Tarjolla oli yli tuhat erilaista vaihtoehtoa, joten omien suosikkien valinta ei todellakaan ollut helppoa. Irtotavarana myytiin myös mm. suklaalevyjä ja toffeeta. Sata grammaa irtokarkkeja maksoi tuohon aikaan 3,90 mk.

1984

Karkkipussi-myymälöissä esiteltiin myös monia aikanaan ainutlaatuisia ideoita, kuten valmis lastenkutsupaketti herkkuineen ja tarvikkeineen, ison kolikon näköinen lahjakortti lapsille, sekä juhliin tilattava, kokonaan makeisista rakennettu ’kakku’.

1987

Karkkipussi-myymälöissä markkinointitoimenpiteisiin yhdistettiin usein vielä tuolloin edistyksellistä sosiaalista vastuuntunnetta: kampanjoiden tuotoilla tuettiin esim. lastensairauksien tutkimustyötä tai makeilla tuotepaketeilla ilahdutettiin lastenkotien lapsia.

Myös paikallista harrastustoimintaa sponsoroitiin. Karkkipussi-logon saattoi nähdä niin ringettetyttöjen pelipaidoissa kuin romuralliautojen kyljissä tai jääkiekkojunnujen housuntakamuksissa.

1988

1980-luvun loppupuolelle tultaessa Karkkipussi-myymälöitä oli Helsingissä, Turussa ja Tampereella kaikkiaan 14 kappaletta. Vuonna 1988 Karkkipussi siirtyi franchising-malliin, jossa valtaosaa myymälöistä pyörittivät itsenäiset yrittäjät. Tämä mahdollisti herkullisen Karkkipussi-elämyksen leviämisen yhä uusille paikkakunnille.

1991

Karkkipussi-ketjun perustanut Siipipyörä Oy ja sen omistamat Karkkipussi-myymälät siirtyivät Matkahuolto Oy:n tytäryhtiön omistukseen. Myymälöiden toiminta jatkui ennallaan.

1993

Hyvin hoidetut myymälät, huippuunsa hiottu toimintamalli sekä ystävällinen ja asiantunteva palvelu tuottivat Karkkipussi-ketjulle vuoden franchising-ketjun arvonimen vuonna 1993.

2001

Vuosituhannen vaihteessa irtokarkkimarkkina koki voimakkaan muutoksen. Runsaat irtokarkkihyllyt ilmestyivät ruokamarketteihin ja mm. videovuokraamoihin. Matkainvest Oy päätti luopua erikoistuneista makeismyymälöistään ja Karkkipussi-ketju päätyi Alfmix Oy:n omistukseen.

2004

Koveneva kilpailu irtokarkkimarkkinoilla sai vähitellen franchising-yrittäjät luopumaan Karkkipussi-myymälöistään ja 2000-luvun puolivälissä jäljellä olivat vain ketjun omassa omistuksessa olevat myymälät. Pelkästään makeisiin keskittyneiden myymälöiden ja sitä myötä Karkkipussi-ketjun toiminta ei enää ollut kannattavaa, joten viimeisetkin Karkkipussi-myymälät poistuivat katukuvasta vuonna 2004.

Karkkipussi-tuotemerkki jäi kuitenkin Alfmix Oy:n omistukseen ja suunnitelmia sen henkiin herättämiseksi oli jo vireillä.

2007

Karkkipussi Jouluhyvää –suklaasekoituspussi oli ensimmäinen Karkkipussi-merkillä kauppoihin lanseerattu makeispussi. Pussi sisälsi suklaapäällysteisiä vaahtomakeisia, suklaapäällysteisiä vadelma-marmeladeja ja herkullista maitosuklaata jouluisina kuvioina.

2009

Ensimmäiset Karkkipussi-pääsiäistuotteet tulivat myyntiin pääsiäisenä 2009. Karkkipussi Ruohomunat, Karkkipussi Maitosuklaamunat ja Karkkipussi Virpojan pääsiäismunat ovat siitä lähtien olleet pääsiäissesongin suosituimpia suklaapusseja.

2012

Karkkipussi-brändin ilme uudistuu yhtenäisemmäksi ja uusia herkullisia suklaatuotteita esitellään joulusesongille. Karkkipussi Balladi- ja Karkkipussi Sonetti-suklaarasiat ovat suosittu joululahja ja –tuliainen jouluna 2012.

2013

Elokuussa markkinoille tulleet Balladi-suklaakonvehtipussit ovat ensimmäinen Karkkipussi-tuote, jota on saatavilla ympäri vuoden eikä vain joulu- tai pääsiäissesonkina. Lanseerausvaiheessa Balladi-pusseissa on saatavilla kaksi joulurasioista tuttua suosikkimakua: Nougat-maitosuklaa ja Maitosuklaa-appelsiini crisp.

2014

Pikkumunia sisältävät pussit kasvattavat suosiotaan pääsiäisestä toiseen. Nyt markkinoille tulee Karkkipussi Suklaamunasekoitus 720 g:n jättipussi, josta riittää herkkuja koko pääsiäisen ajalle. Pussissa pääsee maistamaan munia myös erilaisilla täytteillä, joita eri erikseen ole myynnissä – ainakaan toistaiseksi.

2015

Pääsiäisenä 2015 Karkkipussi-pääsiäistuotteet saavat uuden, entistä näyttävämmän pakkausilmeen. Myös munien foliokääreissä on uudistuneet, raikkaat värit.